2015. március 10., kedd

Répatorta narancsos-juharszirupos kesudiókrémmel


Elhalványulnak a fények...

Feszült csend uralkodik a nézőtéren...

Dobpergés!!! 

Végre fellibben a függöny és íme! 


Elhoztam Nektek a szülinapi tortámat :)


Nagyon hosszú nevet sikerült neki adni: répatorta narancsos-juharszirupos kesudiókrémmel.

De képtelen voltam lerövidíteni, hiszen mind a 4 összetevő fontos része a tortának.

Szóval nézzük csak őket szép sorjában. Először is itt van nekünk a répa a tésztában. Szuper zöldség, és nem csak levesbe való. Az íze miatt igazán felesleges aggódnod, nem fogod észtre venni. Más sem fogja. A szemfülesebbek majd lehet, hogy rákérdeznek, hogy mik azok a kis narancssárga darabok elvétve a tésztában, de ha nem harangozod be nagy csinnadrattával, hogy mit készítettél, senki sem fog gyanút fogni. So keep calm :)

Aki evett már répatortát, az pontosan tudja, miről is van szó, ugyanaz a fűszerezés jelenik meg itt is, mint nagy általánosságban: fahéj, gyömbér, szerecsendió és szegfűszeg. Szóval a dreamteam! Nem tudom, ki jött rá, hogy ezek ilyen jól passzolnak együtt, de jól tette.

Fűszerek megvannak, de ennyivel nem tudtuk le a dolgot, hiszen azt még nem mondtam, hogy gluténmentes tortáról van szó. Tehát búza felejtős. Akkor mi van helyette? Nézzük csak! Kell bele darált mandula (héjával együtt nyugodtan), zabliszt (zabpehely kávédarálón átpörgetve) és fehér rizsliszt. Mindhárom kapható gyakorlatilag bármelyik nagyobb szupermarketben, már nem is kell feltétlenül bioboltba menni értük. Örülünk!     

Jah, azt még nem mondtam, hogy azért jó lenne, ha lenne otthon még valamilyen növényi tej. Meg ha esetleg akadna egy kis juharszirup is...A tésztába is kellene, nah de a krémbe!!! Hajjjajjj oda kell csak majd igazán! A tésztából egye fene elhagyhatod, ha nagyon muszáj, de akkor emelj egy kicsit a cukor mennyiségén (mondjuk legyen 40 helyett 50 g) és egy pár kanál vizet adjál hozzá még, jó? Mézzel ne helyettesítsd, mert attól kemény lesz a tészta! Aki netán próbálná agavéval, szóljon! 

Mivel nem látott glutént a tészta, folyni fog. Piszkosul. Ez így jó. Nem kezdünk el beleöntögetni semmiféle szárazanyagot!!! Formába vele, és megsütjük úgy, ahogy alant írva vagyon. 

Ha kihűlt, ketté vágjuk, ahogy a képen látod:  



Aki még nem készített tortát annak elmondom, hogyan lehet szépen kétfelé vágni.

A tésztát ráteszed egy nagy lapos tányérra/tálcára, amit tudsz forgatni. Veszel egy nagy, éles kést. Szépen lehajolsz, a tészta szemmagasságban, hogy jól lásd, és a felezővonalra helyezed a kést. Az élével csak egy kicsit bemetszve körbehaladsz a tészta oldalán úgy, hogy a kés csak kicsiket mozdul, a tésztát forgatod. Ha az egész kerületén megvan a felezővonal, a kést a tésztával párhuzamosan tartva mélyebb metszéseket eszközölsz óvatosan, a tányért közben forgatod. Ha ügyes voltál, mostanra már összeértek a metszések és a tészta teteje elvált az aljától :) 

Itt az ideje, hogy betöltsük!

Ehhez egy, a hagyományos konyhától idegen, de a nyers konyhában széles körben elterjedt krémet használunk, nevezetesen az ezerarcú kesudióból készült krémet, vagyis a kesudiókrémet. Azért ezerarcú, mert a kesut használhatjuk édes és sós krémek, szószok, sodók készítésére egyaránt, kedvünk szerint fűszerezhetjük. Ebből az olajos magból készíthetjük a legkrémesebb szószokat és krémeket, alkalmanként akár áztatás nélkül is. Én azért szeretek adni neki minimum 4 órát, mielőtt dolgozom vele. 

Említettem már, hogy a krémbe is juharszirup kerül, úgyhogy remélem, nem tettétek messze. A türelmetlenebbek, már azon pörögnek egy ideje, hogy mikor jön be a narancs a képbe? Most! Szükségünk lesz a levére és a lereszelt héjára is, hogy nagyon karakteres citrusos ízt kapjunk. A krém sűrűsége a hozzáadott növényi tej mennyiségének a függvénye. Azzal tessék számolni, hogy a krém állás közben egy kicsit be fog sűrűsödni, úgyhogy ne spóroljunk a tejjel.

Én most úgy készítettem, hogy a krémet megfeleztem: a betöltéshez használt részét sűrűbbre hagytam, aztán a másik felét hígítottam, majd ezzel nyakon öntöttem a tortát.

Ha lúd, legyen kövér: megszórtam egy maréknyi durvára vágott, pirított mandulával is.

Íme az eredmény:   





Ez pedig az első szelet, ami elfogyasztásra került.

A mű teszteléséért felelős személyek egyértelműen azt emelték ki vele kapcsolatban, hogy nagyon jól érvényesülnek benne az ízek és olyan igaziak :) Jó, most tényleg, ebben a mai világban ez nem egyértelmű :)  




A receptért ezer hála és köszönet Ashley-nek, akinek vidám konyhai kísérletezéseiről az Edible Perspective oldalon olvashattok angol nyelven.

És most lássuk a medvét, akarom mondani a hozzávalók listáját!

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1 bögre zabliszt (100 g) - nálam zabpehely kávédarálóban ledarálva
  • 1 bögre mandulaliszt (100g) - nálam héjas mandula finomra darálva
  • 1/3 bögre fehér rizsliszt 40 g
  • 40 g porcukor 
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • 1/4 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • csipet só
  • 1 nagy szál répa apró lyukú reszelőn lereszelve (kb. 110-130 g de nincs kőbe vésve)
  • 4 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 2/3 bögre mandulatej (szobahőmérsékletű, más növényi tejjel helyettesíthető)
  • 1/4 bögre juharszirup
  • 1/4 bögre kókuszolaj megolvasztva

Krém:

  • 150 g kesudió - minimum 4 órára beáztatva
  • 2 narancs lereszelt héja
  • 1 vagy 2 narancs leve ízlés szerint
  • min. 2/3 bögre mandulatej (más növényi tejjel helyettesíthető)
  • 5 ek juharszirup
  • 1 tk vaníliakivonat

Díszítéshez: 20-30 db mandula durvára vágva és serpenyőben megpirítva

Tészta elkészítése:

1. Ha zabpehellyel illetve egész mandulával dolgozunk, ezeket finom porrá daráljuk.
2. A sárgarépát aprólyukú reszelőn lereszeljük.
3. Elkeverjük egy tálban a szárazanyagokat: a liszteket, a cukrot, a fűszereket, a szódabikarbónát és a sót.
4. Megolvasztjuk a kókuszolajat.
5. Elkeverjük egy nagyobb tálban a nedves összetevőket (ezek legyenek szobahőmérsékletűek, különben a kókuszolaj ki fog csapódni).
6. A száraz összetevőket a nedveshez keverjük.
7. Egy 20 cm-es kerek sütőformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát.
8. Kb. 20 percig sütjük 180 fokon, amíg kicsit megbarnul a teteje. Végezzünk a tűpróbát!
9. Hagyjuk hűlni a tésztát, majd vágjuk ketté.

Krém elkészítése:

1. Minimum 4 órára beáztatjuk a kesudiót, majd leöntjük róla a vizet.
2. Nagy teljesítményű turmixgépbe öntjük a többi hozzávalóval együtt és krém állagúra turmixoljuk.
3. Öntsünk hozzá annyi narancslevet/mandulatejet, hogy elérjük a kívánt sűrűségű krémet.

Ezután nincs más dolgunk, mint hogy betöltsük a tortát. Azonnal fogyasztható, de annyit azért elárulok, hogyha hagyunk neki egy kis időt, akkor klasszul össze fognak érni az ízek. 2 óra múlva már kiváló, másnap pedig egyenesen fenomenális :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...