2015. január 20., kedd

Tahini cookies - Szezámkrémes édes kekszek

Régóta piszkálja a fantáziámat, hogy valami édeset süssek szezámmal. Egy kenyér ötlete körvonalazódott éppen a fejemben, amikor összefutottam a világhálón egy gasztro sorstárssal Ciprus szigetéről. Elég gyorsan kilyukadtunk a tahininél és kiderült, hogy náluk van egy keksz, ami mézzel és szezámkrémmel készül. Mondanom sem kell, hogy rögtön összefutott a nyál számban, és azonnal rákérdeztem a receptre. Azzal nem tudott szolgálni, lévén, hogy ő maga nem készített még, de körülírta, hogyan is kell elképzelnem, úgyhogy azon nyomban pötyögtem be a keresőbe az összetevőket, és 2 percen belül már meg is volt a szerencsés kiválasztott.

Állítása szerint ők mandulát használnak, de mivel nálunk a dió könnyebben elérhető, én azzal készítettem. A juharszirup még mindig a szívem csücske, úgyhogy az került bele, illetve zabpehely és egy kis fahéj, hogy kerek legyen a történet.

A keksz különlegessége, hogy akarva-akaratlanul mindenmentes lett, hiszen a tahini maga szolgál zsiradékként, tojás nem kell bele, hiszen ott van a ragadós juharszirup, búzaliszt helyett pedig dió és zabpehely került bele. Átment az újhullámos és a hagyományos ízek kedvelőinek a tesztjén is, úgyhogy bátran tudom ajánlani :)

Annyira jól sikerült az első sütés, hogy nem tudtam mintát küldeni postán Ciprusra, de legközelebb igyekszem megtenni :)  



Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 1/2 bögre (125 ml) tahini
  • 1/4 bögre (60 ml) juharszirup
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 3/4 bögre (100 g) zabpehely (ha egészben vettünk, daráljuk durvára)
  • 1/2 bögre (50 g) dió durvára vágva
  • csipet só

1. Összekeverjük a tahinit, a juharszirupot, a fahájat és a sót.
2. Hozzáadjuk a zabpelyhet és a diót, majd összedolgozzuk az egészet, hogy formázható masszát kapjunk.
3. A sütőt 180 fokra kapcsoljuk.
4. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
5. Egy evőkanálnyi kupacokat halmozunk a sütőpapírra, kb. 12 db-ot.
6. Az evőkanállal lapítsuk szét a kupacokat, és formázzunk kekszeket. (vizezzük be a kanál hátulját, hogy ne ragadjon rá a tészta)
7. Kb. 10 percig süssük, amíg a széle elkezd barnulni és már nem teljesen puha a közepe. Ahogy hűl úgy fog megszilárdulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...