2014. szeptember 18., csütörtök

Csokis-diós vegán muffinok

Itt van az ősz, itt van újra, és ez azt jelenti, hogy gyűlik a friss dió a kamránkban! Csöpi lelkesen töri őket az udvaron a kis kalapácsával, és pakolja a dobozába a dióbelet. Ezután minden kedves arra járó szomszédot megkínál, még Kormit, a cicát is, aki lelkes (?) szemtanúja ténykedéseinek. 

Pár napja teljesen meg volt lőve a fiatalember, mert az eső csak esett és esett. És esőben ugye nem lehet, az udvaron diót törni. Nah most ezt egy 4 évesnek megmagyarázni, hogy el is fogadja, és felhagyjon a "De...?" kezdetű kérdések feltevésével, nem egyszerű. Nagyon akarta a diótörést :)

Aztán tegnap végre kisütött a nap, és kis csemetém azonnal kapva kapott az alkalmon, és rohant a zsák diójával az udvarra. 2 órán keresztül törte :) Igen ám, azt bizony fel is kell használni. Itt jövök én a képbe. És mibe másba, mint sütibe? :)

A mai napon egy vegán, azaz tej- és tojásmentes muffint hoztam nektek, ami rendszeresen osztatlan sikert arat mindenféle körökben! Érdekessége, hogy banán van benne, úgyhogy ha van otthon érett banán, amivel nem tudsz mit kezdeni és ezzel párhuzamosan elfelejtettél tojást venni a piskótához, sebaj! Íme a megoldás!

A muffin érdekessége, hogy frissen fogyasztva még átjön a banán íz, de ha másnap bárkit megkínálsz vele megkérdezed, hogy az illető szerint mi van benne, tutira nem fogja felismerni. Szóval aki nem nagy rajongója a banánnak, az is fogyaszthaja - csak 1 nap csúszással :) Tipp: ne lőjük le előre a poént, mert akadni fog olyan, akit már a banán puszta gondolata is elrettent! Szóval csak taktikusan, mint mindig :P 


Hozzávalók 12 db nagy muffinhoz:
  • 130g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 130g fehér tönkölyliszt
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • fél tk só
  • 100g nádcukor
  • 0,7 dl szőlőmagolaj/kókuszolaj
  • 3 db nagy érett banán
  • 0,6 dl víz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 60g csoki chip/aprított csoki
  • 100g durvára vágott pirított dió

1. A liszteket elkeverjük egymással, a szódabikarbónával és a sóval.

2. A banánokat villával péppé törjük.

3. Egy keverőtálba beleöntjük az olajat és összekeverjük a cukorral. 

4. Hozzáadjuk a banánt, a vizet, a vaníliakivonatot és elkeverjük.

5. Hozzáadjuk a lisztes keveréket 2 részletben és elkeverjük.

6. Végül hozzáadjuk a csoki chipet, és a diót és spatulával kézzel elkeverjük.

7. A masszát belekanalazzuk a kiolajozott muffinformákba és 170 fokon kb. 15-20 percig sütjük (tűpróba!).

8. A sütőből kivéve hagyjuk, hogy a sütemények a formában kihűljenek, és csak ezután szedjük ki őket onnan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...