photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2013. december 31., kedd

Sárgaborsóleves vöröslencsével

Tegye fel a kezét, aki jó időre száműzte az életéből a sárgaborsót a menzás élmények miatt! Énénénénén!!! Mély nyomokat hagytak bennem a lisztes, rántásízű és túlsózott sárgaborsófőzelékek, amik elmaradhatatlan részét képezték a magyar iskolai menzának a '90-es években. Remélem azóta valamicskét sikerült változtatniuk a "jól bevált" receptjeiken, amikkel kínozzák az ifjúságot...

Időről-időre körülnézek a helyi könyvtárban, hátha akad valami újhullámos szakácskönyv, ami meghozná egy külföldi kedvét is, hogy nekiessen a babgulyásnak, vagy éppen a sárgaborsófőzeléknek. Eddig tipikusan a klasszikus, jó lisztes, rántásos, panírozott receptekkel teli verziókra bukkantam rá még az '50-es évekből. Imádom a magyar konyha ízvilágát, és úgy gondolom, hogy kis odafigyeléssel biztosan el lehetne készíteni a recepteket egészségesebben is. Csak el kell engedni a régi berögződéseket :) Ezt a gondolkodásmódot véltem felfedezni a 2012-es kiadású The Food & Cooking of Hungary című szakácskönyvben, ahol 65 magyar jellegű ételt ismerhetünk meg egy bolgár (!) hölgy tollából, gyönyörű fotográfia kíséretében. És bár nem az összes alapanyaghasználat egyezik meg a magyarral (dió helyett pl. pekándiót használ), az ízvilág, a hangulat híven tükrözi a magyar konyha szellemiségét, és alkalmas arra, hogy túlmutasson a pirospaprikán, a káposztán és a rántott húson. Még több ilyen könyvet!

Ezt a vöröslencsés változatot 1 hónap alatt már 3x készítettem el és szerepelni fog az újévi menün is.  Próbáljátok ki a szokásos mustáros lencseleves és saláta helyett! B.U.É.K!  



Hozzávalók 3 főre:
  • 50 g szalonna 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 160 g sárgaborsó
  • 130 g vöröslencse
  • 1 tk édes pirospaprika
  • fél tk őrölt kömény
  • só, bors
  • 1,2 l víz (egy része lehet zöldség alaplé is)
  • petrezselyem a tetejére

1. Az apróra vágott szalonnát közepes lángon 2 percig sütjük, hogy elkezdje kiereszteni a zsírját.

2. Rádobjuk a felaprított vöröshagymát és együtt sütjük őket még 3-4 percig.

3. Beletesszük a vöröslencsét, a sárgaborsót, felöntjük vízzel, majd fűszerezzük és 40 percig főzzük, amíg a sárgaborsó megpuhul.

4. Friss petrezselyemzölddel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...